Slow Internet Explorer 7 startup on ThinkPad X61

+ Reply to Thread
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Pen Pro - Senior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    217
    Rep Power
    9

    Default Slow Internet Explorer 7 startup on ThinkPad X61

    I recently noticed a problem with IE7 starting up quite slowly on my X61. The window itself came up quickly, but the window showed "Connecting…" status for maybe 5 seconds, before finally reverting to my default page (about:blank). Additional windows or tabs also exhibited this delay. Some searching on the net showed that one person's IE7 was looking for bookmarks on a network location, but alas that wasn't my same problem.

    I finally determined (using Microsoft's Filemon utility) that IE7 was polling the ThinkPad Client Security directories every time it started up. On a hunch, I disabled the add-ons for ThinkPad Password Manager and CPwmIEBrowserHelper Object. Just go to Tools > Manage Add-ons > Enable or Disable Add-ons and then disable those two options. You cannot just disable ThinkPad Password Manager, as that didn't solve the problem. I found out that CPwmIEBrowserHelper belonged to Lenovo after enabling the Publisher column.

    See Software under my X61 review for a screenshot.
    X61 Notes and Review (IE only)
    Lenovo ThinkPad X61, Superview SXGA+, 2 GB RAM, 100 GB 7200 RPM, Turbo Memory, ABGN, Bluetooth, Ultrabase, DVD burner

  2. #2
    Pen Pro - Senior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Peak District UK
    Posts
    5,189
    Rep Power
    34

    Default Re: Slow Internet Explorer 7 startup on ThinkPad X61

    Good call krypticide.
    I'm sure that will save someone a lot less stress.

  3. #3
    Pen Pal - Newbie
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    Default Re: Slow Internet Explorer 7 startup on ThinkPad X61

    Wow. This is the exact issue I was having with my new Thinkpad T61. I happened to stumble across your posting and it resolved it immediately.

    Thank you! Thank you!

    -Jimmy

  4. #4
    Pen Pal - Newbie
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    17
    Rep Power
    7

    Default Re: Slow Internet Explorer 7 startup on ThinkPad X61

    Cool thanks! Since I normally use Firefox, I wasn't even aware I had this problem till you brought it up.

  5. #5
    Pen Pal - Newbie
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    1
    Rep Power
    0

    Default Re: Slow Internet Explorer 7 startup on ThinkPad X61

    Dear krypticide,

    Great Article. QUESTION PLEASE: I am trying to find the latest (at least rev 6 or higher) of Internet Explorer, that will run ok on my IBM X-40 NotePad. It came with version 5.2 for notepads, and I want to run a version that contains "TABBED BROWSER", but want conflict with other issues. IS there a version that has the "TABBED BROWSER" (I know at least IE 7 does), that will work with "NOTEPADS" " ThinkPad X-40, 1.5 gig/1.5 ram" ?

    Any help appricated.

    Thanks,

    Best,

    Starmoon1956


    Quote Originally Posted by krypticide View Post
    I recently noticed a problem with IE7 starting up quite slowly on my X61. The window itself came up quickly, but the window showed "Connecting…" status for maybe 5 seconds, before finally reverting to my default page (about:blank). Additional windows or tabs also exhibited this delay. Some searching on the net showed that one person's IE7 was looking for bookmarks on a network location, but alas that wasn't my same problem.

    I finally determined (using Microsoft's Filemon utility) that IE7 was polling the ThinkPad Client Security directories every time it started up. On a hunch, I disabled the add-ons for ThinkPad Password Manager and CPwmIEBrowserHelper Object. Just go to Tools > Manage Add-ons > Enable or Disable Add-ons and then disable those two options. You cannot just disable ThinkPad Password Manager, as that didn't solve the problem. I found out that CPwmIEBrowserHelper belonged to Lenovo after enabling the Publisher column.

    See Software under my X61 review for a screenshot.

  6. #6
    Pen Pro - Senior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Stuttgart, Germany
    Posts
    3,848
    Rep Power
    27

    Default Re: Slow Internet Explorer 7 startup on ThinkPad X61

    And why don't you just use Internet Explorer 7 which supports tabbed browsing? Just run windows update and there you can install it.

    But you can also use Opera 9.5 which also supports tabbed browsing or Firefox 3 which also supports tabbed browsing.

    But what do you mean with support for "Notepad". Do you mean that you search for a browser which supports the Tablet Input Panel, so that you can enter text in slate mode without problems?
    If you mean this, then you can use any of the above mentioned browsers. IE and Opera support it natively, for Firefox you'll need the Gesso extension

    So you can take the browser you prefer. Both Firefox and Opera are better than IE, Opera is a bit faster and lighter than Firefox, Firefox has a larger community and more Add-Ons or extensions, but you'll need to install some of these extensions to get some features Opera has already implemented.
    Last edited by Frank; 10-01-2008 at 10:47 AM.

  7. #7
    Pen Pal - Newbie
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    3
    Rep Power
    0

    Default Re: Slow Internet Explorer 7 startup on ThinkPad X61

    thanks a bunch!!!

    i actually primarily use Firefox, but i occasionally use IE for formatting

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. ThinkPad X61 tablet PC Owner's Lounge
    By Chaz in forum Lenovo (IBM)
    Replies: 760
    Last Post: 06-18-2014, 11:18 PM
  2. ThinkPad X61 Tablet PC ~ Pressure sensitivity
    By Ise in forum Lenovo (IBM)
    Replies: 14
    Last Post: 08-14-2007, 07:48 PM
  3. Lenovo Thinkpad X61 Tablet * SXGA+*
    By Hecatonchires in forum Buy, Sell, Trade and Tablet PC Deals
    Replies: 0
    Last Post: 08-14-2007, 02:21 AM
  4. ThinkPad X61 Tablet For Engineering Student?
    By Coasterdude28 in forum Lenovo (IBM)
    Replies: 6
    Last Post: 07-30-2007, 06:05 PM
  5. TX1000: very slow internet connection
    By Leliana in forum Hewlett Packard
    Replies: 5
    Last Post: 05-05-2007, 03:19 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
All times are GMT -5. The time now is 01:24 AM.
Powered by vBulletin® Version 4.2.2
Copyright © 2014 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1